Teoria e re mbi perplasjet kozmike

Posted on Janar 11, 2008. Filed under: Modele fizike, Modele te aplikuara | Etiketa: , , , , |

Imazhi virtual i nje perplasjeje kozmike

Kur mesuesit e matematikes thoshin qe problemet duhet ti zgjidhnim pa perdorur makina llogaritese kishin te drejte. Dy teoriciene fizike ne Rensselaer Polytechnic Institute kane perdorur metoden qe ata quajne “pen-and-paper math” per te pershkruar fenomenet e perplasjeve kozmike, ngjarje te dhunshme qe lidhen me lindjen e yjeve dhe planeteve te rinj.

Rezultatet e arritura mund tu japin astronomeve nje mjet te fuqishem per te marre informacion mbi historine e sistemit tone diellor, formimin e yjeve dhe krijimin e substancave kimike qe lejojne lindjen e jetes se gjalle. Zgjidhja matematike e problemit e zhvilluar nga Wayne Roberge, drejtues i projektit e profesor fizike, dhe nga ass.prof.Glenn Ciolek, tregon forcen dhe levizjen e vales perplasese ne plazme, therrmijat e ngarkuara dhe asnjeanese qe shkrijne “ajrin” e hapesires. Ndryshe nga shume studime te te njejtit lloj , dy kerkuesit fokusuan vemendjen e tyre pikerisht mbi valen perplasese ne plazme, qe leviz shume me ndryshe nga ajri i pangarkuar elektrikisht ne Toke.

“Zgjidhja matematike e problemit do te ndihmoje astronomet te kerkojne ne drejtimin e duhur, kur shikojne nje perplasje kozmike” thote profesori. ” Ajo i lejon ata te dine se cfare duhet te zbulojne. Shpresojme qe imazhet aktuale te hapesires dhe ato qe do te behen ne muajt ne vazhdim do te vertetojne llogaritjet tona.” u shpreh ai.

Ndersa keto vale goditese udhetojne neper hapesire, ato ngrohin dhe kondesojne plazmen nderyjore, duke formuar keshtu substanca te reja kimike nepermjet nxehtesise dhe shtypjes. Levizja e ketyre valeve ben te mundur edhe shperndarjen e ketyre substancave neper galaksi. Ne Toke valet goditese shpesh lidhen me shperthime te ndryshme. Ne hapesire ato normalisht lidhen me lindjen ose vdekjen e nje ylli.

“Tani qe mund te kuptojme sesa shpejt dhe larg keto vale shkojne ne hapesire, mund te fillojme te kuptojme se si substancat kimike, perfshire dhe ato te nevojshme per jeten, formohen ne keto perplasje dhe se si ato shperndahen neper univers duke formuar keshtu yje te rinj, planete dhe JETE.” thote Roberge.

Ky kerkim u publikua se fundmi ne revisten mujore te Royal Astronomical Society. Kerkimi u financua nga “Qendra per studimin e origjines se jetes” ne New York dhe nga nje financim i NASA.

Pershtatur nga nje material i Rensselaer Polytechnic Institute.

Reklama
Lexoni Postimin e Plotë | Make a Comment ( 2 so far )

Jo vetem matematike

Posted on Dhjetor 26, 2007. Filed under: Artikuj interesante | Etiketa: , , , , |

Dialog midis dy personazheve te shquar: Johannes Kepler (1571-1630) dhe Isaac Newton (1642-1727)Kuptohet qe dialogu nuk ka ndodhur ne te vertete. Une po jau sjell ate ne anglisht ne pamundesi per te sjelle te njejtin mesazh me perkthimin tim.

Mathematics of Motion: A Christmas CorollaryDecember 25, 1996

A dialogue between Johannes Kepler (1571-1630) and Isaac Newton (1642-1727).

We join Kepler and Newton as they tour the science classes of a modern high school, invisible and unheard by the students and teachers they observe. It will soon be Christmas, 1996 and the students are frantically cramming for exams.

* * *

Vazhdimin mund ta lexoni duke hapur dokumentin ne vazhdim  dialog.doc

Lexoni Postimin e Plotë | Make a Comment ( None so far )

Bukuria e matematikes

Posted on Nëntor 30, 2007. Filed under: Matematika dhe arti | Etiketa: , , , |

Lexoni Postimin e Plotë | Make a Comment ( 1 so far )

 • Mathematics

  Mathematics is one of the essential emanations of the human spirit, a thing to be valued in and for itself, like art or poetry.
 • Artikujt ne RSS

  Matematika

 • Subscribe in Rojo

  Add to My AOL

  Subscribe in NewsGator Online

  Subscribe in Bloglines

  Add to The Free Dictionary

 • Ne kohe reale

 • Statistika

  • 188 929 vizitore
 • Shperndarja e vizitoreve

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...